Fit in training, trainen onder persoonlijke begeleiding om fit te worden met een goede conditie in Amsterdam, Bos en Lommer

Hulp bij sporten, sporten volhouden, lekker sporten onder begeleiding, sporten leuk vinden, Amsterdam, Bos en Lommer
Contact met Fit Amsterdam
Trainen en blijven trainen, personal trainer, 1 op 1 trainen, groepstraining, buiten trainen, binnen trainen, Amsterdam, Bos en Lommer
Fit in training, trainen onder persoonlijke begeleiding om fit te worden met een goede conditie in Amsterdam, Bos en Lommer
Alle blogs van Fit In Training uit Amsterdam
Fit in training, hoe fit in training mij geholpen heeft met fit worden en fit blijven in Amsterdam, Bos en Lommer
Fit in training, fitter worden onder begeleiding, Trainen en fit worden, Judith Klopper, Amsterdam, Bos en Lommer

Daar ging ze. Als een jachtdier achter haar prooi aan, sprintte ze naar de wereldtitel. En die tijd: 21.63 sec!!!;  de afgelopen 17 jaar is er niet zo hard gelopen op de 200 meter.  Een ongelofelijke prestatie, die velen niet voor mogelijk achtten. Dafne was even wereldnieuws, een blanke vrouw uit Holland verslaat de heersende sprintelite. De Nederlandse atletiek heeft weer een icoon waar zij nog jaren mee vooruit kan.


Er werd in de kranten druk gespeculeerd over wat  Dafne zo goed maakt: “ ze is groot, sterk en heeft een sterke basis door haar meerkampervaring en dan al op die jonge leeftijd”. Zelfs de verdenking van dopinggebruik werd ter sprake gebracht. Ongelofelijk jammer om een dergelijke topprestatie op die manier te kort te doen. Maar wat geeft Dafne nu die X-factor?


Haar lengte en fysieke kracht werken zeker in haar voordeel .  Bij een sprint moet alles kloppen; kracht, co√∂rdinatie, uithoudingsvermogen, lenigheid en snelheid moeten optimaal op elkaar afgestemd zijn om de perfecte race te kunnen lopen in slechts een kleine 11 of 22 seconden. Bij Dafne is dit allemaal dik in orde.


Een dosis aanleg voor sprinten is zeker ook noodzakelijk. Een sprinter wordt geboren met percentueel meer snelle, witte spiervezels. Hiermee kan je snel vluchten of vechten, of in dit geval sprinten. Ter vergelijking, een lange afstandloper heeft veel minder van deze witte spiervezels en juist meer rode. Hier stroomt bloed doorheen waardoor een beweging langduriger volgehouden kan worden. Op deze verdeling heeft de mens geen invloed; een sprinter zal nooit echt een lange afstandloper worden en een lange afstandloper al helemaal geen sprinter. Dafne zal dus goed in haar snelle, witte spiervezels zitten.


Dan is er nog het mentale aspect. Dafne komt mentaal erg sterk over; ze is nuchter, zelfkritisch, relativerend en bovenal relaxed. Dit is waar zij echt het verschil mee maakt. Zij beheerst als geen ander het psychologisch spel, dat de sprint is. Fysiek is het al razend moeilijk om het lichaam zover te krijgen de ideale race in zo’ n korte tijd te lopen. Mentaal is dit nog veel ingewikkelder, want de geest wil altijd hard lopen, ook als het lichaam het niet kan. Het maakt dat je met of tegen jezelf loopt. Het laatste is funest op een sprint. Verkramping steekt de kop op en je bent verloren. Weg race, weg mooie tijd. Er is geen tijd om bij te sturen.


Dafne heeft hier een “trucje” voor: rustig blijven, ontspannen blijven in haar hoofd. Dit maakt dat haar lichaam ook ontspannen blijft en ze fysiek het allerbeste uit zichzelf kan halen en ontspannen kan doorlopen waar de concurrentie verkrampt.  Je moet het maar kunnen, op het aller hoogste niveau en de hele wereld die toekijkt. Zichzelf trainen relaxed te blijven; daar zit de sleutel tot Dafne’s succes. Zij noemt het een trucje; ik noem het een natuurtalent. Go Dafne go!

Fit in Training   |   Roelantstraat 1a   |   1056 ES  Amsterdam   |   020-3377342   |   info@fitintraining.nl

privacyverklaring